середа, 22 квітня 2020 р.

         НАВЧАЄМОСЯ ДИСТАНЦІЙНО

        ДЛЯ ОДИНАДЦЯТИКЛАСНИКІВ
                                ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ
                ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ І КУЛЬТУРА.


 У другій половині ХХ ст. відбуваються глобальні зміни в житті більшості народів Землі. Ці зміни пов'язані з прискоренням процесу урбанізації, науково-технічною революцією, глобалізацією всіх сфер життя суспільства.
У другій половині ХХ ст. відбувається розквіт науки, підвищується її роль у вирішенні глобальних проблем сучасності. Нові засоби передачі й обробки інформації зблизили країни й народи, але роз'єднали людей. Тому дедалі значущим стає погляд на культуру як мету соціально-економічного прогресу, як засіб зміцнення загальнолюдських цінностей. Саме така концепція культури була покладена ЮНЕСКО (Організація Об'єднаних Націй з питань науки, освіти, культури; утворена в листопаді 1945 р.) в основу Всесвітнього десятиріччя розвитку культури (1988-1997).
Термін "НТР" запровадив у науковий обіг англійський учений Дж. Бернал наприкінці 50-х рр. ХХ ст. Наукова революція розпочалась наприкінці ХІХ - на початку ХХ ст. з початком вивчення структури матерії, відкриттям електрона, фотона, протона та інших елементарних частинок, дослідження різних видів випромінювання, створення нових хімічних елементів, теорії відносності. На основі цих та інших відкриттів збудовано ядерні реактори, лазери, ЕОМ, космічні апарати, відбулося злиття наукової й технічної революції.
В епоху НТР у межах суспільного поділу праці домінуючою формою стає розвиток одиничного поділу праці, у т. ч. на інтернаціональній основі. НТР - еретворення науки на безпосередньо продуктивну силу.


Науково-технічна революція

Сутність НТП
- Науково-технічна революція (НТР) - процес якісних змін у техніці й технології виробництва, в організації праці та управлінні господарством, у самій трудовій діяльності людини, що відбувається на засадах використання здобутків науки в процесі виробництва.
Основні напрями її розвитку
  • - Упровадження нових матеріалів із заданими властивостями у виробництво й побут.
  • - Використання атомної енергії, розвиток атомної енергетики.
  • - Вхід у космічний простір, розвиток ракетно-космічної техніки.
  • - Упровадження ЕОМ, комп'ютеризація виробництва, управління, транспорту, побуту; автоматизація виробництва, упровадження "безлюдних" технологій.
Характерні риси НТР
  • - Кардинальні зміни в техніці (штучно створених засобах праці, що є проміжними у взаємодії людини й природи). В історії розвитку техніки виділяють інструменталізацію (знаряддя ручної праці). Автоматизація стає основою виникнення й розвитку нового сучасного технологічного способу виробництва. Центральна ланка революційного перетворення в цей період -істотно-якісна зміна робочих машин. Сучасна техніка все більше охоплює такі види трудової діяльності людини, як технологічна, транспортна, енергетична й контрольно-управлінська. Упровадження принципово нової техніки в процес виробництва безпосередньо впливає на предмети праці найновішої технології; на структуру речей на молекулярному, атомному, субатомному рівнях, що зумовлює якісні зміни в змісті праці людини, сприяє розвитку її сутнісних сил у процесі виробництва. - Докорінні перетворення головної продуктивної сили - людини-працівника, що полягають у радикальній зміні змісту праці, гармонійному поєднанні розумових, фізичних, психологічних зусиль людини, духовному збагаченні особистості.
  • - Докорінне перетворення предметів праці, поява принципово нових видів матеріалів із наперед заданими властивостями, створених на основі синтезу використовуваних раніше матеріалів і речей, які мають необхідні фізико-хімічні властивості. Так з'явилися композитні матеріали, сплави різних металів, полімери, надчисті матеріали, хімічне волокно.
  • - Характерна риса НТР, що формується на основі попередніх, - упровадження принципово нових технологій, створених на базі фундаментальних відкриттів: лазерних, плазмових, мембранних, електронно-променевих та ін. .
  • - Революція у використовуваних людьми силах природи. Уперше вона відбулася під час промислової революції наприкінці ХУІІ - на початку ХІХ ст., коли в безпосередньому виробництві використовувалися такі сили природи, як вітер, сонце, пара. В умовах НТР важливу роль відіграють ядерна та термоядерна енергія, розробляються методи використання енергії, сонця, підземного тепла землі та ін. .
  • - Революція у формах і методах організації виробництва. Революційні зміни в цій сфері відбулися з упровадженням системи Тейлора.
  • - Початок інформаційної революції, матеріальна база якої - принципово нові засоби передачі інформації, тобто революція в засобах зв'язку.
  • - Мультимедіа (вид інформаційних технологій, що передбачає комплексне використання графічних образів, відео, звуку та інших спеціальних ефектів за допомогою комп'ютерних засобів, унаслідок чого відбувається їхня інтеграція та виникають нові джерела інформації)._

              НАУКОВО- ТЕХНІЧНА РЕВОЛЮЦІЯ

Завдання для розвитку аксіологічної компетентності
Ступінь впливу НТР   на майбутнє людства можна порівняти з піком аграрного розвитку в неоліті або ж з промисловим бумом в кінці XVIII століття. Причому, якщо в колишні часи інтенсивні поштовхи розвитку в різних сферах були локальними і торкалися переважно технічної сторони життєдіяльності суспільства, то НТР призводить до серйозних структурних змін не тільки у виробничо-технологічній ніші, але і стосується соціальних відносин суспільства.


Визнач наслідки НТР та тезово запиши їх у зошит.
Які наукові відкриття другої половини ХХ століття ти вважаєш найважливішими для розвитку суспільства?
Приготуй повідомлення для однокласників та запропонуй їм записати наслідки, визначивши, які є позитивними, а які – негативними.

Д\З опрацювати параграф 21 у підручнику
таблицю надіслати на мою електронну пошту neljamuzyka@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар