понеділок, 6 квітня 2020 р.

       НАВЧАЄМОСЯ ДИСТАНЦІЙНО                               ДЛЯ П'ЯТИКЛАСНИКІВ

           ДОСЛІДЖЕННЯ З ІСТОРІЇ РІДНОГО КРАЮ


    Пригадайте, що означають терміни «історичний регіон», «адміністративно-територіальна одиниця», «край». За потреби знайди їх у тлумачному словнику.
  Чим же займаються краєзнавці? Краєзнавство — це група наукових дисциплін, кожна з яких використовує свої способи та засоби дослідження. Але мета цих досліджень спільна — наукове пізнання неповторної частинки Батьківщини — окремого краю. Край — поняття умовне. Так можна назвати будь-яку за розмірами територію — історичний регіон, якусь адміністративно-територіальну одиницю — область, район, або населений пункт з його околицями. Предметом краєзнавства є природа, населення та господарство, культура і минуле. Краєзнавчими дослідженнями можуть займатися окремі люди та цілі установи й організації. Краєзнавчу роботу провадять музеї, товариства, гуртки тощо.
   Існують різні напрями краєзнавства. Історичне краєзнавство — це дослідження історії рідного краю. Воно є, водночас частиною загального краєзнавства та окремою галуззю історичної науки. Завдання історичного краєзнавства:
а) досліджувати історичні події, які відбулися на території краю, місцеві пам’ятки історії й культури;
б) поширювати історичні знання про рідний край, зокрема викладати історію рідного краю.
   Місцева історія, на відміну від національної та світової, більш конкретна та детальна. Зазвичай, щоб виконати краєзнавче дослідження, історику недостатньо археологічних знахідок, місцевої преси та архівних матеріалів. Він мусить спілкуватися з людьми, просити дозволу на ознайомлення з сімейними архівами, фотоальбомами, кіно- і відеоматеріалами, зібрати свідчення очевидців, використати власні спостереження. Йому знадобляться знання про походження місцевих топонімів, дослідження фольклористів та етнографів.
   Тематика краєзнавчих досліджень теж доволі різна. Є роботи, присвячені історії рідного краю загалом або його історії в окрему епоху, а є історичні дослідження вулиць, громадських та приватних споруд, пам’ятних місць, життєписи відомих земляків та дослідження сімейної історії, родоводи. З таких історій, як із цеглинок, хороший дослідник зводить будівлю історії України.
Запитання та завдання на застосування умінь і знань
1. Навіщо потрібні краєзнавчі дослідження?
2. Дізнайся в рідних, чиї праці з історії рідного краю вони читали. Які з них є в домашній бібліотеці?
3. Склади список праць з історичного краєзнавства, які Тобі хотілося б прочитати.
Обміркуй вислів(письмово в зошиті)
Аргументовано підтримай або спростуй вислів українського філософа XVIII ст.
Пізнай свій край..., себе, свій рід, свій народ, свою землю — і ти побачиш свій шлях у життя...
Григорій Сковорода
Дайте характеристику пам'ятці архітектури ,що зображена на фото(5 речень письмово в зошиті).

Немає коментарів:

Дописати коментар