середа, 20 січня 2021 р.

                      НАВЧАЄМОСЯ ДИСТАНЦІЙНО

                    ДЛЯ СЕМИКЛАСНИКІВ

                                ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ

            ФРАНЦІЯ У XI - XV СТОЛІТТІ



1. ФРАНЦІЯ В ХІ-ХІV ст. ФІЛІПП IV КРАСИВИЙ

Працюючи з текстом у парах, виділіть і коротко запишіть основні події, з якими пов’язано правління Філіппа IV Красивого. Порівняйте свої записи.

Невідомий художник XIX ст, Філіпп IV

У X ст. західнофранкське королівство стало називатися Францією. В XI ст. влада монархів була слабкою і поширювалася лише на домен — землі навколо Парижа і Орлеана. Правителі не мали права видавати загальні закони і карбувати єдину монету. Важливу роль у житті королівства Франції у ХІІ-ХІІІ ст. відіграли королі Філіпп II Август і Людовик IX Святий. Обидва монархи намагалися подолати роздробленість країни, зміцнити королівську владу, суд і грошову систему.

їхнього наступника Філіппа IV (1285-1314) за гарну зовнішність прозвали Красивим. Він був рішучим та жорстоким політиком і досягав мети будь-якою ціною. За часи його правління до королівства були приєднані багаті графства на півдні Франції — Шампань і Наварра.

Філіппу IV постійно бракувало грошей. Він навіть оподаткував землі монастирів, за що був відлучений від церкви папою римським.

У 1302 р. Філіпп IV, щоб заручитися підтримкою всіх станів у своїй політиці, уперше скликав Генеральні штати.

Генеральні штати — станово-представницький орган Франції, де окремо засідали представники трьох станів. У перших Генеральних штатах були представлені духівництво, дворянство та бюргери із значних міст. Традиційно основна функція зводилася до питань прийняття нових податків.

Генеральні штати стали підтримкою королівської влади у Франції.

Як Філіпп пояснює причини скликання Генеральних штатів?

ІЗ ГРАМОТИ ФІЛІППА IV КРАСИВОГО ПРО ЗАПРОШЕННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ВІД МІСТ НА ГЕНЕРАЛЬНІ ШТАТИ

Бажаючи обговорити з прелатами (духовенством), баронами та іншими нашими і нашого королівства підданими складні питання, наказуємо містам і містечкам обрати по два чи три з кращих і досвідчених людей, які мають з’явитися в неділю, перед Вербним тижнем до Парижа для спільного з ними обговорення, прийняття до відома, виконання, схвалення того, що вже нами було вирішено.

Засідання Генеральних штатів (середньовічне зображення)

2. НАЙТРИВАЛІША ВІЙНА В ІСТОРІЇ ЛЮДСТВА

Обговоріть, які були причини Столітньої війни. Чому французькі війська тривалий час зазнавали поразки?

У XIV ст. розпочалася Столітня війна.

Столітня війна (1337-1453) — війна між Англією і Францією, найтриваліша в історії людства. Завершилася перемогою Франції.

Столітня війна була викликана кількома причинами. Англійський король мріяв посісти французький престол. А Франція планувала приєднати південно-західні землі, перебування яких під владою Англії заважало французьким правителям завершити об’єднання країни. Крім того, і Англія, і Франція мріяли захопити економічно розвинену Фландрію4.

У 1337 р. англійський король Едуард III висунув претензії на французький престол й оголосив війну Франції. Невелика, але організована й дисциплінована англійська армія, вдало поєднуючи дії піхоти та рицарства, виявилася більш підготовленою до військових дій. Французька армія, хоч і була численнішою за англійську, проте не мала єдиного командування, зневажала військовою дисципліною, а феодали зверхньо ставилися до воїнів-селян.

4 Фландрія — історична область у Північно-Західній Європі (сучасні Нідерланди, Бельгія, Франція); у Середні віки — невелика феодальна держава.

У початковий період війни англійські армія та флот здобули кілька важливих перемог: потопили більшу частину французького флоту, розгромили французьку армію біля Кресі, що дало змогу захопити порт Кале — «морські ворота Франції», а в 1356 р. — при Пуатьє — навіть полонили французького короля.

Захоплення Кале дало можливість англійцям закріпитися у Фландрії, звідки вони нападали на французькі області, спалювали та грабували міста і села. Для Франції настали складні часи: її армія була знищена, скарбниця спорожніла, значну частину країни захопили англійці. Але французи не здавалися.

Роздивіться ілюстрації й розкажіть, як відбувалися військові дії на суші та морі.

Штурм фортеці Шарлеруа

Морська битва при Слейсі, коли було розгромлено флот Франції (середньовічні зображення)

Війна тривала зі змінним успіхом для обох країн. Проте в 1415 р. Англія розгромила французьке військо під Азенкуром і нав’язала французам мирний договір, за яким Франція й Англія об’єднувалися, а правителем держави тимчасово ставав англійський король.

Покажіть на карті (с. 113) території Англії та Франції напередодні війни. Знайдіть Фландрію й поміркуйте, чому через цю територію виникали суперечки між Англією та Францією. Знайдіть місця вказаних у тексті битв й оцініть масштаб військових дій.

3. ПОДВИГ ЖАННИ Д’АРК. ЗАВЕРШЕННЯ ВІЙНИ

Розкажіть історію Жанни, спираючись на текст та ілюстрацію. Які думки, почуття вона у вас викликає? Поясніть, чому Жанна д’Арк вважається національною героїнею Франції.

Жюль Ежен Ленепве. Легенда про Жанну д'Арк (1889 р.)

Спадкоємець французького престолу — дофін Карл VII — продовжив боротьбу. Доля Франції вирішувалася під стінами фортеці Орлеан, яку англійці тримали в облозі. І тут до Карла VII з’явилася вісімнадцятирічна дівчина на ім’я Жанна д’Арк.

Глибоко віруюча, Жанна була впевнена, що саме її обрано Богом для спасіння Франції. їй вдалося переконати в цьому й військових, тож вона отримала загін і за підтримки досвідчених воєначальників завдала кількох поразок англійцям. Її хоробрість і впевненість у перемозі так надихнули воїнів, що за десять днів квітня — травня 1429 р. було знято облогу з Орлеана, яка перед тим тривала більш ніж півроку. Відтоді Жанну стали називати Орлеанською дівою.

Жанна переконала Карла VII вирушити в похід на Реймс — місто, де здавна коронувалися французькі королі. Під час церемонії коронації поблизу короля стояла Жанна з прапором у руках.

Проте наступного року Жанну захопили в полон бургундці5 та продали її англійцям. Проти неї організували судовий процес, на якому дівчину звинуватили в чаклунстві, пояснюючи перемоги французів допомогою диявола. На слідстві дівчина відповідала на всі запитання вчених богословів мужньо й розумно. Однак Жанну д’Арк спалили в Руані, так і не довівши її вини.

Після загибелі Жанни д’Арк визвольна війна розгорнулася з новою силою. Король Карл VII створив постійну армію, збільшив артилерію та зміцнив дисципліну. Французька армія успішно виганяла англійців із країни. У 1453 р. Столітня війна завершилася перемогою Франції, її територію було визволено, лише портом Кале ще століття володіли англійці.

5 Бургундія — середньовічна держава на сході сучасної Франції. Бургундці були противниками Карла VII.

Завдяки перемозі над Англією, Франції вдалося завершити об’єднання країни. Наприкінці XV ст. поступово склалися й поширилися єдина французька мова та французька культура.

1. Яку війну називають Столітньою? Скільки років насправді вона тривала?

2. Використайте інформацію карти (с. 113), тексту й ілюстрації та опишіть похід Жанни.

3. Якими були наслідки Столітньої війни для Франції?

4. Визначте основні напрями політики Філіппа IV Красивого.

5. Опишіть життя мешканців Франції у воєнний час.

6. Яку подію в історії Столітньої війни слід вважати переломною? Поясніть, чому ви так вважаєте.

7. Чому остаточну перемогу у війні здобули французи? Висловте та обґрунтуйте свою думку.

1. Уявіть, що вам запропонували написати сценарій науково-популярного фільму про Столітню війну. Напишіть його сценарій за таким планом:

• причини війни;

• хід війни;

• наслідки війни.

2. За можливості дізнайтеся, яке відображення знайшла доля Жанни д’Арк у кінематографі, подивіться один із фільмів, присвячених цій героїні. Порівняйте кінематографічний та історичний образи.

ІСТОРИЧНИЙ КАЛЕЙДОСКОП

Філіпп IV Красивий і орден тамплієрів

У постійних пошуках грошей Філіпп IV Красивий звернувся до рицарського ордену тамплієрів, що був великим землевласником, надавав позики королям, феодалам та купцям і зрештою став найбільшим кредитором і банкіром Європи. Крім того, орден будував дороги, церкви та замки.

Філіпп заборгував тамплієрам значні суми. Не бажаючи їх віддавати, король вирішив знищити орден. Його було розпущено, а верхівку і голову — великого магістра — спалили на вогнищі. Перед смертю великий магістр прокляв Філіппа IV і папу, який схвалив розправу над тамплієрами. Дивно, але і папа, і зовсім не старий Філіпп IV невдовзі померли. Ходили чутки, що в могилу їх звело прокляття великого магістра.

Немає коментарів:

Дописати коментар