пʼятниця, 1 січня 2021 р.

                                   СТЕПАН БАНДЕРА

1 січня 1909 року народився Степан БАНДЕРА — один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. Борець за незалежність України у ХХ сторіччі. Вихованець Пласту, активіст юнацьких патріотичних рухів в часи польської окупації Західної України. Організатор замахів на представників польської окупаційної адміністрації в Галичині. В’язень польських тюрем (1934-1939рр). Степан Бандера та Ярослав Стецько були авторами Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року. 5 липня 1941 року німецько-нацистські окупанти Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року — в центральну Берлінську в'язницю. З початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен у бункері «Целленбау». У вересні 1944 року його звільнили й запропонували участь у керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера відхилив пропозицію та на співпрацю не погодився.
В 1941 році батько Степана Бандери, священник Андрій Бандера, розстріляний московсько-радянськими окупантами. Брати Олександр і Василь закатовані в німецько-нацистському концтаборі в 1942 році. Брат Богдан забитий московсько-радянськими окупантами в 1944 році. Рідних сестер Марту-Марію, Володимиру і Оксану московсько-радянські окупанти мордували в сталінських концтаборах.
Після московсько-радянської окупації України вимушено жив га еміграції, де продовжував організовувати український національно-визвольний рух.
Московсько-радянський окупаційний уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені, ФРН. Це здійснив московсько-радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.
Оцінки Степана Бандери вкрай полярні. Після розпаду СРСР для багатьох українців його ім'я стало символом боротьби за незалежність України. У свою чергу, серед жителів Польщі та Росії, тобто країн який довгий час поневолювали значні території України, є такі, що ставляться до нього вкрай негативно. Поняття «бандерівці», похідне від його прізвища, поступово стало загальним і застосовним до всіх українських націоналістів і патріотів України, незалежно від їхнього ставлення до Бандери. Відтак навіть після смерті, Степан Бандера залишається одним з головних символів боротьби за незалежність України.
«Розділені кордоном смерти, але з'єднані зв'язком віри, ідеї і любови — живі та померлі можуть собі взаємно помагати перед Богом і через Бога» - зазначав Степан Бандера у промові над могилою Євгена Коновальця у 1958 році.
У світі діють 6 музеїв Степана Бандери:
- Музей Степана Бандери в Дублянах
- Музей-садиба Степана Бандери (Воля-Задеревацька)
- Історико-меморіальний музей Степана Бандери (Старий Угринів)
- Музей Степана Бандери (Ягільниця)
- Музей визвольної боротьби імені Степана Бандери (Лондон)
- Музей-садиба родини Бандерів (Стрий).
В десятках українських населених пунктів є вулиці і проспекти названі на честь Степана Бандери.

Немає коментарів:

Дописати коментар