понеділок, 25 травня 2020 р.

         НАВЧАЄМОСЯ ДИСТАНЦІЙНО
        ДЛЯ ОДИНАДЦЯТИКЛАСНИКІВ
                                 ІСТОРІЯ УКРАЇНИ
УКРАЇНЦІ У СВІТІ.ЗВ'ЯЗКИ З УКРАЇНСЬКОЮ ДІАСПОРОЮ

Украї́нська діа́спора — збірне визначення української національної спільноти поза межами українських земель (етнічної української території). Станом на 2019 рік за межами України мешкає від 11 до 13 млн. українців і їх нащадків, тобто близько чверті народу. Відповідно до статті 12 Конституції України (254к/96-ВР) держава дбає про задоволення національно-культурних і мовних потреб закордонних українців
Поняття «діаспора» (грец. διασπορά, що у перекладі означає «розпорошення, розтікання») виникло у євреїв, яких, розпорошених по світу й існуючих поза своєю первісною батьківщиною, здавна сукупно так іменували.
Під українською діаспорою розуміють українців, що знаходяться за межами України й усвідомлюють генетичну чи духовну єдність із Україною.
Проте, існує інший погляд на значення терміна «українська діаспора», який відповідає буквальному перекладу слова «діаспора». Усі українці, що постійно мешкають за межами державного кордону України — закордонні українці (зарубіжні українці), і лише ті з них, що постійно мешкають за межами української етнічної території (за станом на початок XX ст.), є українською діаспорою. Певна частина закордонних українців була та є сьогодні корінними мешканцями прилеглих до України територій низки сусідніх із Україною країн (Румунії, Молдови, Словаччини, Польщі, Білорусі, Російської Федерації)[1]. Називати їх «діаспорою» не коректно з історичного та географічного поглядів. Адже їхні предки жили та живуть сьогодні на території України в її колишніх або сучасних етнічних межах (етнографічних кордонах). Раніше, коли не було державного кордону України, та вона існувала лише в етнічних межах, розрізняти «українську діаспору» та «закордонних українців» не було ні потреби, ні можливості.
Д/З опрацювати параграф 29 у підручнику

Немає коментарів:

Дописати коментар