четвер, 17 грудня 2020 р.

                       НАВЧАЄМОСЯ ДИСТАНЦІЙНО

                   ДЛЯ ШЕСТИКЛАСНИКІВ 

АНТИЧНА ЦИВІЛІЗАЦІЯ.ДАВНЯ ГРЕЦІЯ.


Греція розташована на півдні Балканського півострова, у східній частині Середземного моря. Із заходу її омиває Іонічне море, а зі сходу — Егейське. На півночі країни розташовані хребти Балканських гір.

Грецію поділяють на континентальну та острівну.

Континентальна Греція поділяється на три великі частини. У її північній частині — Фессалії — перебуває широка й родюча рівнина. Славилися ці місця своїми табунами коней. На кордоні Фессалії з її північним сусідом Македонією підноситься найвища гора Греції — Олімп (висота 2917 м). Цілий рік вершина Олімпу вкрита снігом. У ясні дні вона горить на сонці сліпучим блиском. Саме тут, як вважали греки, мешкали боги.

Найважливіші області Центральної Греції — Беотія й Аттика. В Аттиці розташовані Афіни — найвідоміше місто Греції.

Південну частину Греції складав півострів Пелопоннес. Він з’єднувався з рештою країни вузьким перешийком (його називали Коринфський перешийок, або Істм). На південь від перешийка був розташований Коринф — одне з найбільших міст Греції. Воно мало два порти, з одного кораблі пливли на Схід, а з іншого — на Захід. Основні області в Пелопоннесі — Бліда, Лаконіка та Мессенія.

Острівна Греція складається з кількох островів, найбільшими з яких є Крит, Евбея, Родос, Саламін.

У стародавні часи греки також населяли західне узбережжя Малої Азії. Берегова лінія Малої Азії мала багато зручних гаваней, у море тут впадає декілька річок. У цих місцях греки заснували цілий ряд міст. Особливо виділялися багатством і красою Мілет та Ефес. Вони були розташовані в Іонії — центральній області на узбережжі Малої Азії.

Літо в Греції жарке та посушливе, а зима порівняно прохолодна, хоча й без снігу. Опади бувають переважно восени та взимку. Навесні та влітку дощі випадають украй рідко. Великих річок немає.

Третину Греції покривають гори. Тому землі, придатної для землеробства, небагато. Тільки на півночі та півдні, а також у гірських долинах є порівняно великі ділянки родючих земель. На схилах гір здавна вирощували виноград, ячмінь і фрукти, у південних долинах країни дозрівали апельсини й оливки.

Робота з документом

ІЗ ТРАГЕДІЇ СОФОКЛА

Є тут дерево незрівнянне... Саме сіялось, саме виросло... І цвіте в нас у достатку сріблясте оливкове дерево — тінь над дитячою колискою. І ніхто — ні юний віком, ні обтяжений роками — стовбур її рукою господаря не зможе зрубати.

Запитання до документа

Чому Софокл у своєму творі вихваляє оливкове дерево?

Гори Греції багаті на коштовні, кольорові метали та залізо, тут зосереджені також поклади будівельного каменю, мармуру, високоякісної глини.

Береги Греції мають безліч великих заток і маленьких бухт. У Греції не існує такого місця, яке б перебувало далеко від моря. Греки зажили славу прекрасних мореплавців. Море не розділяло їх, а єднало. Воно годувало, забезпечуючи рибою, устрицями, креветками, восьминогами. Але плавали морем тільки влітку й ранньої осені. У жовтні починалися бурі, і до весни виходити в море було небезпечно.


2. Населення Стародавньої Греції. Основні етапи історії Греції Розповідь учителя

Жителі Стародавньої Греції називали свою країну Елладою, а самих себе — еллінами. Греками їх почали називати римляни, і ця назва поступово стала загальноприйнятою.

Як і в інших народів, у греків існував міф про всесвітній потоп, коли весь світ виявився покритим водою. Урятувалося тільки двоє людей — Девкаліон і його дружина Пірра. У них народився син Еллін, якого греки вважали своїм предком. За його іменем вони й назвали себе еллінами. Сини й онуки Елліна, як вважали греки, і стали родоначальниками основних еллінських племен: ахеян (або ахейців), дорян (або дорійців) та іонян (або іонійців).

Територія Греції була заселена з давніх часів, переважно жили на родючих землях долин Фессалії й Додони та на островах Егейського моря. У III тис. до н. е. тут починають утворюватися військові союзи, будуються укріплені поселення.

Такі поселення перетворювалися на осередки землеробства й скотарства. Із часом тут почали будувати складні іригаційні системи. Це давало можливість за умов теплого клімату вирощувати зернові культури, виноград, оливки. Уже в ті часи з оливок виготовляли олію, із винограду — вино, оцет.

Поселення давніх жителів Еллади мали вимощені каменем вулиці й водогони. Палаци й храми, багатоповерхові будинки будували з каменю, уміли виплавляти й обробляти мідь, бронзу, виготовляти високоякісну кераміку, будувати кораблі.

Життя давнього населення Греції нерозривно пов’язувалося з морем. Адже це був єдиний шлях, який сполучав Балканський півострів з островами Середземномор’я. Нерідко допливти до сусіднього поселення було легше, ніж долати шлях через гори. Море було багатим на рибу та інші морепродукти, тому населення Греції відрізнялося вправністю в риболовлі та кораблебудуванні.

У III—II тис. до н. е. з півночі на Балканський півострів вторглися племена ахейців. Поступово вони захопили не тільки континентальну Грецію, але й острови Егейського моря.

Наприкінці II тис. до н. е. так само з півночі в Елладу прийшли дорійці. Ці племена відзначалися надзвичайною агресивністю та жорстокістю. Народи, які здавна населяли територію Греції, а також прийшлі ахейці й дорійці утворили єдиний народ, який і дістав назву «греки».

ПЕРІОДИЗАЦІЯ ІСТОРІЇ СТАРОДАВНЬОЇ ГРЕЦІЇ

                                              Крито-мікенський

II тис. до н. е.

Виникнення, розквіт і падіння ранніх грецьких цивілізацій: Мінойської (Критської) і Мікенської (Ахейської)


                                                   Полісний

XI—IV ст. до н. е.

Завоювання Греції дорійцями. Формування та розквіт грецьких міст-держав (полісів). Велика грецька колонізація узбережжя Середземного й Чорного морів. Піднесення грецької культури


                                         Елліністичний

IV—1 ст. до н. е.

Виникнення та розвиток елліністичних держав, що виникли внаслідок походу на Схід Александра Македонського


 ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ

Бесіда за запитаннями

1. Де розташована Греція? Які моря її омивають?

2. На які частини поділяється континентальна Греція? Перелічіть основні області Греції.

3. Коли розпочалося заселення Греції?

4. Які народи утворили єдиний народ під назвою «греки»?

5. Якими були головні заняття стародавніх греків?

6. Якою є послідовність заселення Греції різними племенами?

Немає коментарів:

Дописати коментар