четвер, 10 грудня 2020 р.

                        ДЛЯ ШЕСТИКЛАСНИКІВ

                 НАВЧАЄМОСЯ ДИСТАНЦІЙНО

   ПАМ'ЯТКИ КУЛЬТУРИ КИТАЙСЬКОЇ                                ЦИВІЛІЗАЦІЇ

                                  

Китайська культура надзвичайно багата і багатогранна, вона багато в чому збагатила світову культуру. І найбільший внесок тут на наш погляд це винахід китайцями паперу, який в свою чергу активно вплинув на розвиток писемності. В ті часи, коли предки багатьох європейських народів ще жили в напівземлянках і про писемності навіть помислити не могли, китайці вже створювали великі бібліотеки з працями своїх вчених мужів.

Технологія писемності стародавнього Китаю також пройшла чималу еволюцію і з’явилася ще до винаходу паперу, спочатку китайці писали на бамбуці, для цього стовбури бамбука розщеплювалися на тонкі дощечки і на них чорною тушшю наносилися ієрогліфи зверху вниз. Потім скріплювали їх шкіряними ремінцями по верхньому і нижньому краю, і виходило бамбукове полотнище, яке можна було легко згорнути в рулон. Такою була давньокитайська книга. Поява ж паперу дозволила значно здешевити книжкове виробництво, а самі книги зробити доступними для багатьох. Хоча, зрозуміло, звичайні китайські селяни в ті часи так і залишалися неписьменними, зате для державних чиновників і тим більше аристократів грамотність, а також володіння мистецтвом письма, каліграфією було обов’язковою вимогою.

Гроші в стародавньому Китаї, як і в інших цивілізаціях, спершу були у вигляді металевих монет, правда, в різних царствах ці монети могли мати різну форму. Проте, з часом саме китайці першими, правда, вже в більш пізню епоху стали використовувати паперові гроші.

Про високий рівень розвитку ремесел в Стародавньому Китаї ми знаємо з праць китайських ж письменників тих часів, так вони розповідають нам про давньокитайських ремісників самих різних спеціальностей: ливарниках, теслях, майстрів ювелірної справи, зброярів, ткачів, фахівців з кераміки, будівельників дамб і гребель. Причому кожна китайська область славилася своїми майстрами.

Активно в Стародавньому Китаї розвивалося кораблебудування, про що свідчить модель 16 весільного човна, джонки, яку виявили археологи.

китайська джонка

Так виглядає давньокитайська джонка.

І так, стародавні китайці були хорошими мореплавцями і в цій справі вони могли б навіть потягатися з європейськими вікінгами. Часом китайці, також як і європейці робили справжні морські експедиції, найбільш грандіозною з яких є плавання китайського адмірала Чжен Хе, саме він першим з китайців доплив до берегів східної Африки і побував на аравійському півострові. Для орієнтації в морських подорожах китайцям допомагав компас, винайдений ними ж.

Філософія стародавнього Китаю

Філософія стародавнього Китаю стоїть на двох стовпах: даосизмі і конфуціанстві, в основі яких стоять два великих вчителі: Лао-Цзи і Конфуцій. Ці два напрямки китайської філософії гармонійно доповнюють один одного. Якщо конфуціанство визначає моральну, етичну сторону суспільного життя китайців (стосунки з іншими людьми, повагу до батьків, служіння суспільству, належне виховання дітей, благородство духу), то даосизм являє собою скоріше релігійно-філософське вчення про те, як досягти внутрішньої досконалості і гармонії із зовнішнім світом і одночасно з самим собою.

Не роби іншим людям, того, чого не хочеш, щоб вони робили тобі. – Конфуцій.

Допускаючи злобу велику – знаходиш надлишок злоби. Заспокоюєшся – творячи благо. – Лао-Цзи.

Ці рядки двох великих китайських мудреців на наш погляд відмінно передають суть філософії стародавнього Китаю її мудрість для тих, у кого є вуха (іншими словами це коротко найголовніше з неї).

Релігія стародавнього Китаю

Давньокитайська релігія багато в чому пов’язана з китайською філософією, її моральна складова йде з конфуціанства, містична з даосизму, і також багато запозичене з буддизму, світової релігії, яка в V столітті до н. е. з’явилася в сусідній Індії.

Буддійський місіонер і монах Бодхідхарма (він же засновник легендарного монастиря Шао-Лінь) за легендою першим приніс буддійське вчення на територію Китаю, де воно потрапило на сприятливий грунт і розквітло пишним цвітом, у чомусь придбавши китайський колорит від синтезу з даосизмом та конфуціанством. З тих пір буддизм став третьою невід’ємною складовою релігії Китаю.

Буддизм також дуже добре вплинув і на розвиток освіти у стародавньому Китаї (буддійським ченцем міг стати і простолюдин, а будучи ченцем вже потрібно було вчитися грамотності та письму). Багато буддійських монастирів одночасно ставали справжніми науково-культурними центрами того часу, де вчені ченці займалися переписуванням буддійських сутр (створюючи при цьому великі бібліотеки), навчали грамоті людей, ділилися з ними своїми знаннями і навіть відкривали буддійські університети.

Буддійський монастир Шао-Лінь

Буддійський монастир Шао-Лінь, саме звідси беруть свій початок східні єдиноборства.

Багато китайських імператорів протегували буддизму, вносячи щедрі пожертвування монастирям. У якийсь момент стародавній Китай став справжнім оплотом буддійської релігії, і вже звідти буддійські місіонери рознесли світоч вчення Будди в сусідні країни: Корею, Монголію, Японію.

Мистецтво стародавнього Китаю

Релігія давнього Китаю, особливо буддизм, багато в чому вплинула і на його мистецтво, так як багато творів мистецтва, фрески, скульптури були створені саме буддійськими ченцями. Але крім цього в Китаї сформувався особливий і своєрідний стиль живопису, в якому велика увага приділяється пейзажам, опису краси природи.

китайський живопис

Як, наприклад ця картина китайського художника Ляо Сонгтана, написана в споконвічно китайському стилі.

Архітектура стародавнього Китаю

Багато старовинних китайських споруди, створені талановитими архітекторами минулого, і донині викликають наше захоплення. Особливо вражають уяву розкішні палаци китайських імператорів, які, перш за все, повинні були акцентувати увагу на високому положенні імператора. У їх стилістиці в обов’язковому порядку присутня велич і пишність.

Палац китайського імператора

Палац китайського імператора, Заборонене місто, Пекін.

Палаци китайських імператорів складалися з двох секцій: парадної або офіційної, і повсякденної або житлової, де проходило приватне життя імператора та його сім’ї

Буддійська архітектура в Китаї представлена численними прекрасними пагодами і храмами, побудованими з китайською пишністю і величчю.

китайська пагода

Китайська пагода.

Буддійський храм

Буддійський храм.

Цікаві факти про стародавній Китай

  • Стародавній Китай – батьківщина футболу, так вважають китайські історики, оскільки ця гра в м’яч згадується ще в давніх китайських хроніках, які відносяться до 1000 року до н. е.
  • Саме китайці були одними з перших винахідників календаря, так приблизно в 2000 році до н. е. вони стали використовувати місячний календар, в основному для сільськогосподарських робіт.
  • Здавна китайці шанують птахів, причому найбільшою повагою користуються фенікс, журавель і качка. Фенікс уособлює імператорську владу і силу. Журавель символізує довголіття, а качка – сімейне щастя.
  • У стародавніх китайців було законним багатоженство, але звичайно за умови, що чоловік досить багатий, щоб утримувати кількох дружин. Що ж стосується китайських імператорів, то часом в їх гаремах були тисячі наложниць.
  • Китайці вірили, що під час занять каліграфією відбувається вдосконалення душі людини.
  • Велика Китайська стіна, грандіозний пам’ятник китайського будівництва входить в книгу рекордів Гіннеса по багатьом параметрам: це єдина будівля на землі, яку видно з космосу, її будували 2000 років – з 300 року до н. е. до 1644 року, і при її будівництві загинуло більше людей, ніж де-небудь ще.

Немає коментарів:

Дописати коментар