суботу, 2 березня 2024 р.

ШЛЯХ СЛАВИ І ПАМ'ЯТІ

ВІД ПРАДІДІВ ДО ПРАВНУКІВ


У сесійній залі Рудківської міської ради відбулася краєзнавча конференція «Шлях слави і пам’яті від прадідів до правнуків». Її провело Всеукраїнське товариство «Самбірщина» ім. гетьмана Петра Сагайдачного, головою якого є Ігор Бегей – доктор політичних наук, професор кафедри гуманітарної освіти Львівського національного університету природокористування.
Провести конференцію в Рудках запропонував очільнику товариства «Самбірщина» Іогорю Бегею міський голова Іван Лозинський, вважаючи, що це стане першим кроком до задуманого ним видання збірника «Рудківський край: від давніх часів до сьогодення».
До участі в конференції були запрошені вчителі історії навчальних закладів Рудківщини, місцеві краєзнавці. Як і попередніх українотворчих бесідах, тут не обійшлося без участі відомих науковців львівських вишів. Зібраних привітали мер Рудок Іван Лозинський, заступник голови Самбірської РВА Віктор Турик, заступниця голови міської ради Світлана Ференц. Присутні вшанували пам'ять полеглих захисників України.
Уродженець Рудківщини, кандидат технічних наук, член правління товариства «Самбірщина» Михайло Городиський говорив про герби мешканців і печатки громади с. Чайковичі у ХУІІІ-ХХ століттях, яке тепер у складі Рудківської громади. І при цьому презентував тритомник про рідне село. Закликав цінувати і з повагою ставитися до багатих українців, бо вони, зазвичай, допомагають розбудовувати міста, села, стають меценатами. Подібних прикладів цього чимало..
З неабиякою цікавістю присутні вислухали виступ вчительки Рудківської гімназії Оксани Фещин, яка розкрила етапи зародження та розвою товариства «Просвіта» на Рудківщині (до І Світової війни), його подвижників та носіїв українства. До визначних постатей належить, зокрема, адвокат Олександр Марітчак (1887-1981). Про його професійну, громадсько-політичну та міжнародну діяльність говорив Олег Павлишин – кандидат історичних наук, доцент Львівського НУ ім. Івана Франка.
Тему соціально-економічної ситуації в Рудківському повіті у період державотворення ЗУНР (листопад 1918 р.- травень 1919 р.) висвітлив Дмитро Пугач – аспірант Львівської НУ ім. Івана Франка. Інтерес у присутніх також викликав виступ Ігоря Соляра, доктора історичних наук, професора, директора Інституту краєзнавства ім. Івана Крип’якевича НАНУ, який показав Рудківщину у міжвоєнний період ХХ ст. та особливості тогочасного суспільно-політичного життя українців.
З не менш цікавою та актуальною на сьогодні темою перед присутніми постав Микола Посівнич, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАНУ. Він увагу учасників конференції привернув до видатних діячів УВО, ОУН-УПА Рудківщини. У цій історичні епосі є багато славних та ще, на жаль, темних сторінок, правда про які в архівних документах, а їх слід вивчати і досліджувати.
Зацікавив виступом кандидат історичних наук, старший науковий співробітник, вчений Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАНУ Олег Муравський. Він зробив порівняльний екскурс у етнополітичний та соціально-економічний розвиток Рудок, показав динаміку змін і трансформацій кінця ХХ – початку ХХІ ст.
За словами редактора-видавця Мирона Іваника, голови товариства «Самбірщина» Ігоря Бегея, конференція показала, що Рудківщина справді багатий і цікавий край. А його сучасники творять і пишуть сторінки нової історії України, у тому числі на полі бою з московською ордою. Захист незалежності та цілісності території держави народжує героїв, патріотів, які заслуговують на неабияку пошану та увічнення пам’яті про них.
Відтак голова Рудківської ТГ Іван Лозинський зазначив, що конференція вдалася, досягла своєї мети. Відтак матеріали виступів її учасників можуть увійти до майбутнього збірника «Рудківський край: від давніх часів до сьогодення».



Немає коментарів:

Дописати коментар