четвер, 27 січня 2022 р.

                           ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ


27 січня — День пам’яті жертв Голокосту
Сьогодні вся планета сумує за загиблими та Вшановує живих, згадуючи про жертви Голокосту. Цей день проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав у пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. Це нагадування про всесвітню трагедію, про масове вбивство євреїв у всіх європейських державах.
Вперше в усьому світі Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначили у 2006 році. Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році, хоч і була однією з шести країн-ініціаторів ухвалення документа ООН . Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенцима.

     У резолюції ООН, зокрема, зазначено: «Холокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв та незліченної кількості представників інших національностей, завжди буде всім людям застереженням про небезпеки, що приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередження…».

     Під час Другої світової війни у ​​концтаборах, гетто, на окупованих територіях Європи нацисти вбили 6 мільйонів євреїв. В окупованій Україні у 1941-1944 роках було вбито 1,5 мільйона наших співгромадян-євреїв.

    На Харківщині місцем пам'яті жертв Голокосту є Меморіальний комплекс «Дробицький яр». На цій території, за різними оцінками, 80 років тому знищено близько 20 тисяч харківських євреїв.

     27 січня весь світ згадує мільйони жертв тоталітарного нацистського режиму для того, щоб сказати: Ніколи знову. Щоб нагадати – людське життя є найвищою цінністю, і будь-який режим, заснований на ненависті та нетерпимості, приречений на крах. Окрім збереження пам'яті про невинно закатованих, згадана резолюція ООН покликана нагадувати про необхідність виховання толерантності, терпимості та поваги до прав людини, щоб убезпечити майбутні покоління від повторення ганебних помилок та страшних злочинів минулого.

Немає коментарів:

Дописати коментар