вівторок, 1 листопада 2016 р.


                    ЗУНР на Рудківщині

Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР)- держава, створена в листопаді 1918 року на частині українських земель, що входили до Австро-Угорської імперії. УНРада, мотивуючи свої наміри правом українського народу на власну державу, звернулася до австрійського уряду з питання про передачу їй усієї повноти влади в Галичині та Буковині, на що отримала категоричну відмову. Тоді було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом. У ніч із 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини, які очолював сотник Дмитро Вітовський, зайняли всі найважливіші урядові установи в місті. Таким чином, було створено Західно-Українську Народну Республіку, до складу якої увійшли українські етнічні землі - Галичина, Буковина та Закарпаття.
Влада до українців у Рудках перейшла 2 листопада. «Протокол писаний 2 листопада 1918 року між делегатами міста Рудок. Присутні: зі сторони української о.Онишкевич, о. Декан Айталь Ковальський, о. совітник Симеон Кульчицький, радник Йосиф Кульчицький, чотар Теодор Швець, д-р Олександр Марітчак, о.Юрій Кміт. Зі сторони польської: о. канонік Михайло Войтась, А.Бєнєцький, Генрик Калінський і йосиф Лясота.
Польська сторона складає свідчення, що віддає до диспозиції українського населення оружжя, і амуніцію своєї міліції, призначеної для міста Рудки, яке українська сторона приймає. Віддання оружжя і амуніції має відбутися в найближчі дні. Рудки, 2 листопада 1918 р.» Безкровна передача влад у Рудках відбулася за авторитету о.С.Онишкевича.



Перед будинком міської ради спокійно відбулася передача зброї в українські руки. Українці очолили староства, податковий уряд та пошту. Повітовим комісаром призначено адвоката доктора наук Олександра Марітчака, комендантом жандармерій став П.Кашуба, а М.Фещин став редактором рудківської газети «Громадська думка». Вийшло 14 номерів цієї газети. Для допомоги армії на Рудківщині створено «допорогові комітети жовнірам України».

Немає коментарів:

Дописати коментар